Naslovnica VIJESTI INFO JESU LI BH PLANINE ČISTE?

JESU LI BH PLANINE ČISTE?

92
  1. septembar se obilježava kao Svjetski dan čistih planina. Svjetski dan čistih planina je proglašen od strane Ujedinjenih Nacija, sa ciljem da nas podsjeti na značaj planina i njihovu sve veću devastaciju izazvanu ljudskim aktivnostima. Ovaj dan se obilježava širom svijeta raznim ekološkim aktivnostima ili organizovanim posjetama planinama.

Čiste i očuvane planine sa svojom iskonskom  ljepotom i divljinom potrebnije su nam nego ikad, jer sve više dobijaju na značaju za održavanje ukupnog života na zemlji. Planinine su čuvari biološke raznovrsnosti, one  nam obezbjeđuju čist vazduh, vodu za piće  i najljepše prostore za sport i rekreaciju.  Međutim, ovi prostori su sve više izloženi negativnim uticajima globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma.

U razgovoru sa Almirom Dizdarevićem vođom Planinarskom sekcijom Sarajevo saznali smo da bh građani nisu dovoljno odgovorni prema planinama i neizmjernom bogatstvu koje imamo. Dodaje da naše planine skrivaju spektakularne pejzaže, impresivne vrhove, plahovite rijeke sa veličanstvenim kanjonima i vodopadima, prekrasna jezera, prostrane planinske livade i velika šumska područja. Ovo su najvredniji resursi sa kojima raspolažemo i od kojih zavisi budućnost naše zemlje.