Naslovnica VIJESTI INFO DŽEMAT BLAGOVAC: EDIN EF. MRKULIĆ POSJETIO SREBRENICU, BICIKLOM PREŠAO 150 KM

DŽEMAT BLAGOVAC: EDIN EF. MRKULIĆ POSJETIO SREBRENICU, BICIKLOM PREŠAO 150 KM

430

Edin ef. Mrkuluić pripada mlađoj generaciji vogošćanskih imama. Omiljen je u svom i svim drugim džematima. Razloga za razgovor s njim nije teško naći. Ovaj put Blagovac smo posjetili jer je jedan od dobitnika Zahvalnice Općine Vogošća, a drugi razlog je njegova posjeta Srebrenici. U Potočare je otišao biciklom, gdje je zajedno sa drugim biciklistima učesnicima maratona prisustvovao kolektivnoj dženazi i ukopu 33 žrtve srebreničkog genocida.

 

Genocid u Srebrenici planetarno je poznat, moramo pamtiti i pričati o tome, da se ne ponovi. Potreba da na takav način oda počast žrtvama, je kaže proizišla iz činjenice da je u njegovom džematu danas mnogo preživjelih Srebreničana. Zbog njih i njihovih najmilijih 150 km vožnje, na kiši, hladnoći, vjetru nije bilo teško.  Sam dolazak u Potočare, ljude i doček opisuje vrlo emotivno i nešto je zbog čega će se vraćati na to mjesto, kaže Edin ef. Mrkulić.

Zahvalnicu Općine Vogošća dobio je zbog izuzetnog angažmana u svom džematu, popularizaciji mektebske nastave među djecom, humanitarnog rada i sveopćeg doprinosa pozitivnoj promociji lokalne zajednice. Edin efendija svojim ponašanjem, blagom naravi, srdačnošću, otvorenošću prema svemu i svakome, angažmanom u svom džematu svakodnevno nas uči šta je Islam i kako s lakoćom biti vjernik musliman.