Naslovnica VIJESTI INFO DAN BIJELIH TRAKA 31. MAJ OBILJEŽIĆE SE I U OŠ “PORODICE EF....

DAN BIJELIH TRAKA 31. MAJ OBILJEŽIĆE SE I U OŠ “PORODICE EF. RAMIĆ”

216

Dan bijelih traka obilježava se svakog 31. maja u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana u periodu od aprila do augusta 1992. godine.

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. Maja 1992 godine kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija, kojom su naredile nesrpskom stanovništvu da svoje kuće obilježe bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je ishod bio uklanjanje 94 % Bošnjaka i Hrvata s područja općine Prijedor.

U znak sjećanja na ove stravične zločine, Udruženje „Porodice nestalih općine Vogošća“ sutra će učenicima oš „Porodice ef. Ramić“ vezati bijele trake i upoznati ih o događajima iz ratnog perioda.

Dan bijelih traka obilježit će se i u drugim bh gradovima, ali i širom Evrope sa jasnom porukom da se zločini u Prijedoru nikada ne zaborave i ne ponove.