Naslovnica VIJESTI INFO BITI DEMINER, HRABRO JE I ODVAŽNO ALI PRIJE SVEGA HUMANO ZANIMANJE

BITI DEMINER, HRABRO JE I ODVAŽNO ALI PRIJE SVEGA HUMANO ZANIMANJE

41

Deminerski posao se smatra jednim od najhumanijih zanimanja, a taj posao podrazumijeva odgovornost, opasnost, te ulazak u minska područja u koja se većina ljudi ne bi usudili ući. Deminerskim poslom uglavnom se bave punoljetni muškarci,  potpuno duševno, fizički i zdravstveno sposobni koji moraju imati položen odgovarajući stručni ispit.

O  ovom pozivu i svim izazovima deminerstva,  razgovarali smo sa dugogodišnjim deminerom Senaidom Abdihodžićem, koji  se  ovim poslom  bavi duže od dvadeset godina.   On i drugi demineri suočavaju se svakodnevno s velikom opasnošću u izvršavanju svojih zahtjevnih poslova kako bi pomogli  stanovništvu  da žive u  sigurnom okruženju, što je naša satisfakcija – kazao je.

Abdihodžić je obavljao deminerski posao na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, radilo se  po žestokim minusima, ali i visokim temperaturama, a nalazilo se svega, od NUS-a i mina perioda agresije na našu zemlju, do bombi iz Drugog svjetskog rata.

S ovim poslom vremenom se otupi, nema straha, ali je glava uvijek u torbi. Senaida je svih ovih godina pratila sreća, nikada nije povrijeđen u deminerskoj nesreći ali je prisustvovao događajima kada su nastradale  njegove  kolege sa kojima je radio u kompanijama, što je svakom demineru životna trauma.