Naslovnica VIJESTI INFO ZBOG IZUZETNO VISOKIH TEMPERATURA FHMZ IZDAO CRVENI METEOALARM

ZBOG IZUZETNO VISOKIH TEMPERATURA FHMZ IZDAO CRVENI METEOALARM

119

Ekstremno visoke temperature tokom cijelog dana uzrokuju brojne probleme našim sugrađanima. Već treći dan na snazi je crveni meteoalarm kojeg je izdao Federalni Hidrometeorološki zavod.

Kako se navodi u ovom upozorenju, meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje, odnosi se na ekstremno visoke temperature u cijeloj BiH, a posebno u vremenskom intervalu od 10 do 17h.

ovih dana dnevne temperature kreću se između 32 i 38 stepeni, a na jugu i sjeveru zemlje maksimalne vrijednosti dosežu i preko 40 stepeni.

S obzirom da je već najavljen vreli talas, iz nadležnih ustanova apeluju na građane da izbjegavaju izlazak vani u dnevnim satima, a ako bas moraju izaći iz svojih domova da se adekvatno zaštite od sunca.

Izuzetno visoke temperature najviše smetaju hroničnim bolesnicima, pa je stoga potrebno da se redovno javljaju na kontrole i slušaju savjete ljekara.

Osim ljudi, veterinari upozoravaju da, visoke temperature ne prijaju ni životinjama, te da se treba povesti računa da svojim kućnim ljubimcima redovno obezbijede svježu vodi, da izbjegavaju izlagati ih suncu, a posebno treba izbjegavati vožnju u automobilima u ovim vrelim danima, kako bi se izbjegle eventualne neželjene posljedice.

I iz KJKP “Vodovod i kanalizacija” apeluju na građane, da vodu iz vodovoda ne koriste za zalijevanje bašti niti za pranje automobila.