Naslovnica VIJESTI INFO ZA ŠESNAEST DANA MUP KS PRIMIO 21 DOJAVU O BOMBAMA

ZA ŠESNAEST DANA MUP KS PRIMIO 21 DOJAVU O BOMBAMA

178

U posljednje vrijeme skoro svakodnevno se mogu čuti informacije lažnim dojavama o podmetnutim bombama u državnim institucijama i  sve češće u obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Od početka 2018. godine do danas, MUP KS  je  primio 21 dojavu o postavljenim bombama, za koje je utvrđeno da su prijave bile lažne.

Policija je privela nekoliko osoba za koje se sumnja da su prijavljivali postajanje bombi  ili su na bilo koji drugi način učestvovali u tome.  Lažne prijave o postavljenim bombama  dovode se u vezu sa krivičnim djelom za koje su predviđene novčane i kazne zatvora u trajanju do pet godina, rekla je danas u razgovoru za TV Vogošća Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP KS.

Učenicima i roditeljima se apeluje na odgovorno i zakonito ponašanje, jer će osobe za koje se utvrdi da su imali veze sa ovakvim događajima biti procesuirane u skladu sa zakonom. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa Vijećem roditelja i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade će u narednom  periodu u školama održati edukacije učenika i nastavnog osoblja o temama  koje se odnose na lažna prijavljivanja ovakvih vrsta krivičnih djela i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela u skladu sa zakonom, te posljedicama koje mogu izazvati.