Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANI SE PRIPREMAJU ZA NAJRADOSNIJI PRAZNIK BAJRAM

VOGOŠĆANI SE PRIPREMAJU ZA NAJRADOSNIJI PRAZNIK BAJRAM

67

Uprkos lošim finansijskim primanjima, mnogi građani BiH za vjerske praznike „odriješe kesu“ kupuju poklone i pripremaju bogatiju trpezu. Računi se svode kasnije, kad praznik prođe. Bajram je radost za sve muslimane, pa tako i naše sugrađane. To je razlog što su trgovine  i tržnice uoči praznika pune, tako je bilo i danas na vogošćanskoj pijaci. Jedan od prodavaca kazao nam je da su orasi najtraženiji i prodaju se na nekoliko tezgi. Kupuju se namirnice za kolače i jela koja će pripremiti za Bajram.  Mnoge sugrađanke kažu da su došle po namirnice za pripremu baklave, sarmi, punjenih paprika i drugih tradicionalnih jela, kupuju na pijaci jer je ponuda raznovrsna ali ističu da su cijene visoke u odnosu na prošlu godinu.

Znamo da je običaj za Bajram da se obuku najsvečanija i nova odjela. Naša sugrađanka Nermina već godinama prodaje odjeću i kaže da je i dalje ostao običaj kod naših ljudi da kupuju novu odjeću za Bajram, i danas je tako.

Svim našim sugrađanima i građanima cijele BiH želimo da ovaj praznik, kao i sve druge, provedu u miru i jedinstvu, zajedničkoj slozi i sreći , ispunjenom ljubavlju i tolerancijom.