Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANI SE DOSTOJANSTVENO OPROSTILI OD 71 NIJEMOG SVJEDOKA SREBRENIČKOG GENOCIDA

VOGOŠĆANI SE DOSTOJANSTVENO OPROSTILI OD 71 NIJEMOG SVJEDOKA SREBRENIČKOG GENOCIDA

208

Danas je kao i prethodnih godina veliki broj Vogošćana, porodica, rodbine, prijatelja, komšija i poznanika učenjem fatihe i minutom šutnje ispratilo posmrtne ostatke 71 žrtve genocida u Srebrenici, koje će biti pokopane 11. jula 2017. godine. Kolona sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana koja se kretala iz Visokog prema svom konačnom odredištu kratko se zaustavila ispred zgrade Općine Vogošća, kako bi prisutni mogli odati posljednju počast za zvjerski ubijene Srebreničane.
Među žrtvama se nalazi i pet maloljetnika, a najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.
Nakon ovog 11. jula, s ranije ukopanih 6.503 žrtve, u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukupno 6.574 nijema svjedoka stravičnog zločina koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici.
Ovakva obilježavanja ostaju trajno da svjedoče o tragediji Srebrenice i njenog naroda.
DA SE NE ZABORAVI – DA SE NE PONOVI!