Naslovnica VIJESTI INFO UŽIVAJTE U SUNČANIM DANIMA: NASTAVLJA SE MIHOLJSKO LJETO

UŽIVAJTE U SUNČANIM DANIMA: NASTAVLJA SE MIHOLJSKO LJETO

2784

Miholjsko ljeto nastupa u septembru i oktobru kada se ljeto malo duže zadrži nego što bi kalendarski trebalo. Period nadprosječno visokih temperatura zraka pratiće nas do 21. oktobra, nakon čega slijedi hladniji period.

Ovih dana rijetko gdje u Bosni i Hercegovini su dnevne temperature ispod 20 stepeni. U većini evropskih jezika pojam Miholjskog ljeta najčešće je poznat kao „bablje ljeto“ ali se javljaju i drugi oblici vezani uglavnom za neki jesenjski praznik ili razdoblje toplog vremena koje nastupi nakon blagdana Svetog Mihaila 29. septembra, i Martinjsko ljeto, prema Svetom Martinu 11. novembra. Datum je to koji ukazuje da se većina radova u polju do tada privede kraju i nagovještava ulazak u hladniji dio godine.

Upitali smo građane Vogošće da li ih raduje sunčano vrijeme koje nije baš uobičajeno za ovo doba godine. Odgovori su bili uglavnom slični. Uživali su u šetnji sa željom da se ovakve ugodne temperature nastave i ubuduće.

Miholjsko ili Bablje ljeto će se nastaviti, a zahladnjenje i prvi ovosezonski snijeg, bili bi, bar zasad, prolaznog vijeka.