Naslovnica VIJESTI INFO UČENICI II-1 RAZREDA OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ UČE KROZ IGRU

UČENICI II-1 RAZREDA OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ UČE KROZ IGRU

300

Potpuno novi model učenja, tzv. učenje kroz igru je najučinkovitiji način kada djeca kroz igru najbolje uče, a prema mišljenju stručnjaka učenje napamet je zastarjelo i treba se što prije prestati primjenjivati. Naša ekipa je posjetila OŠ „Mirsad Prnjavorac“ i zabilježila kako učiteljica Amela Kalajdžija Hamza-Delić kroz igru uči svoje đake.

Glavni motiv ovakvog inovativnog načina učenja je da učenje bude igra, da djeci škola bude interesantna, da nemaju strah od odgovaranja i pri učenju se dobro zabave. Upravo ovakvu situaciju smo zabilježili u drugom razredu OŠ “Mirsad Prnjavorac” gdje je za svoje učenike učiteljica Amela Kalajdžija Hamza-Delić pripremila poligon gdje su djeca pokazala motoričke sposobnosti, nakon čega su crtali, bojili  i učili pisana slova.

Upoznali smo i nekoliko učenika drugog jedan odjeljenja i saznali kako se uči kroz igru. Svi uživaju, kako kažu i jako vole baš ovakve časove. Od učiteljice Amele smo saznali da je za ovakav čas neophodna kvalitetna priprema i da djeca ostvaruju bolje rezultate u učenju i vladanju. Prilikom snimanja ovog priloga kolega Samir Kućanin i ja smo ponešto naučili, ali smo se i sjajno zabavili. I uspješno prošli poligon.