Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SKUPŠTINE SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FBiH

U VOGOŠĆI ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SKUPŠTINE SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FBiH

144

Na 15. sjednici skupštine Saveza općina i gradova FBiH održanoj u Vogošći, između ostalog, govorilo se o zajedničkom stavu protiv Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, koji je pripremila Vlada FBiH, a koji predviđa ukidanje naknade od 0,5% koju svi građani izdvajaju za civilnu zaštitu.

Prema riječima Vesne Travljanin direktorice Saveza općina i gradova FBiH, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio da predloženim zakonskim izmjenama Vlada Federacije BiH odgovara na zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda, koji je tražio smanjenje nameta na poslodavce.

Sredstvima Civilne zaštite se ne finansiraju ni općina ni uposlenici općine i CZ, nego je riječ o namjenskim sredstvima koja se nalaze na posebnom računu. Njihova uloga najviše se vidjela tokom poplava u maju 2014. godine. Zajednički stav načelnika općina i gradova je da će se uzimanjem ovih sredstava urušiti sistem civilnih zaštita u svim lokalnim zajednicama.