Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI OBILJEŽEN 30. AUGUST – MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

U VOGOŠĆI OBILJEŽEN 30. AUGUST – MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

81

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U toku agresije na BiH nestalo je oko 35.000 osoba, a danas se traga za više od 7.500.

Na Trgu branilaca Vogošće, postavljanjem instalacije nestalog lika obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba. Porodice nestalih, majke, supruge i sestre onih koji su tokom ratnih dešavanja u Vogošći nestali, odvedeni i nikada nisu pronađeni, okupili su se, poštujući epidemiološke mjere a uz apel nadležnim da pomognu u rješenju problema i pronalasku njihovih najbližih.

U Vogošći se još traga za 59 nestalih lica. Podsjećanja radi, sa područja Vogošće nestalo je oko 400 osoba tokom rata, od kojih je blizu 300 osoba kasnije pronađeno u primarnim i sekundarnim grobnicama. Ipak, pitanje nestalih u Vogošći još uvijek nije riješeno jer se čeka potez nadležnih.

Prema riječima Eme Čekić, predsjednice Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća po podnesenoj tužbi sudu u Strasbourgu, prva odluka je donesena u korist porodica. Po tom pitanju, država BiH nije ništa uradila ali porodice nastavljaju dalje tražiti po toj tužbi da BiH poduzme korake da ubrza proces traženja nestalih osoba.