Naslovnica VIJESTI INFO U KANTONU SARAJEVO NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM

U KANTONU SARAJEVO NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM

368

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je i dalje zadovoljavajuća i nema potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva KS kontinuirano prati sva dešavanja u zemlji i regionu, te u skladu s tim razmatra uvođenje javno – zdravstvenih mjera.
Apelujemo na sve građane da se pridržavaju uputa koje izdaje Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva i Kantonalni štab, a sve s ciljem prevencije pojave koronavirusa.
Podsjećamo i da je na snazi Naredba Kriznog štaba kojom se osobama, koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje su ugrožene zarazom koronavirusom (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja), koje nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prijelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo KS na otvorene brojeve telefona, i to: 062/086-282, 062/030-778, 062/030-796 i 062/030-728, a u cilju uspostavljanja zdravstvenoga nadzora i vođenja registra.
Građanima se preporučuje da izbjegavaju putovanja izvan BiH kao i da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Građanima starije životne dobi preporučuje se da izbjegavaju korištenje javnog prevoza i da ne dolaze na rutinske kontrole i odlaske kod ljekara porodične/obiteljske medicine ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita.


JU Domovi zdravlja KS u saradnji sa Kriznim štabom KS počela je sa postavljanjem šatora ispred Domova zdravlja u kojima će se vršiti trijaža pacijenata, kao mjera zaštite od Corona virusa. Na ovaj način će se pacijenti ciljano kretati kroz zdravstveni sistem.
Apeluje se na građane Kantona Sarajevo da ne podliježu neprovjerenim informacijama i panici. U ovom momentu potrebna je maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija na svim nivoima vlasti, medija, tako i svakog građanina pojedinačno.