Naslovnica VIJESTI INFO U BiH IZUZETNO TOPLO VRIJEME, VELIKE VRUĆINE I NAREDNE SEDMICE

U BiH IZUZETNO TOPLO VRIJEME, VELIKE VRUĆINE I NAREDNE SEDMICE

130

Danas je u našoj zemlji osvanuo još jedan sunčani i vruć  dan, sličan prethodnim u kojima  niti u poslijepodnevnim  satima nije bilo daška svježine. Pad temperatura se  ne osjeti ni noću. U anketi koju smo snimili na ulicama Vogošće,  sugrađane smo pitali kako se raslađuju i podnose ljetne vreline. Odgovori su bili različiti, većina osvježenje traži u prirodi uz rijeke, bazene oni sretniji skoknu do Jadrana ili na neku od planina.

„Lijepo, jutros sam izašla da prošetam, da kupim neke sitnice,  imam 83 godine i živim u domu u Parku, odlično se osjećam svi su mlađi od mene i u kolicima, ja ne, cijeli život sam bila u sportu, planinarenje, skijanje to me danas drži vitalnom. Prodala sam stan i živim u domu i dalje dišem punim plućima, ne smeta mi ni toplina, ni hladnoća sve je taman.“ –  bio je odgovor jedne vesele prolaznice.

Ako je suditi prema prognozama vremena, slične temperature mogu se očekivati i u narednih nekoliko dana,  mogući su lokalni pljuskovi. Na snazi je narandžasti meteolarm. Klimatolog FHMZ Dženan Zulum nam je rekao da će stabilizacija vremena uslijediti krajem naredne sedmice, kada se očekuju niže tempereture, dnevni prosjek bi trebao biti oko 33 stepena. Građanima se savjetuje da se ne izlažu direktnom suncu u periodu od 10 sati ujutro do 18 sati poslijepodne, te da izbjegavaju fizičke napore u tom periodu.