Naslovnica VIJESTI INFO TINTOR: OPTUŽENI JE “ČOVJEK, PATRIOTA I SRBIN”

TINTOR: OPTUŽENI JE “ČOVJEK, PATRIOTA I SRBIN”

725

Svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da optuženi Jovan Tintor nije imao ovlaštenja nad zatvorom “Sonja” u Vogošći, ali da mu je pomogao da odatle izvuče jednu osobu bošnjačke nacionalnosti.
Saša Baričanin je ispričao da se u proljeće 1992. godine raspitao na koji način može izvući brata iz Sarajeva i da je tada razgovarao s “muslimanima iz Nahoreva”.
“Otišao sam gore s punom ratnom opremom i amblemom Vojske Republike Srpske (VRS). Rekao sam im da sam došao da mi pomognu, a oni su rekli da ja njima dovedem Ibru Hodžića koji se nalazi u zatvoru ‘Sonja’ u Vogošći”, ispričao je Baričanin.
Nakon što mu je doveden brat, svjedok je, kako je kazao, otišao u zatvor “Sonja”, koji je, prema Baričaninu, osnovalo Ministarstvo pravde Republike Srpske. Kako je rekao svjedok, čuvar zatvora mu je kazao da nema upravnika i da mu ne može predati Hodžića, te mu je savjetovao da se obrati Jovanu Tintoru.
“Tintor je bio predsjednik Skupštine opštine, kako ću se njemu obratiti kad nije imao mandat nad zatvorom? Njega nisam poznavao. On je za mene čovjek, patriota i Srbin. Našao sam ga u hotelu ‘Park’, rekao sam da mi pomogne i da mi treba razmjena za brata”, posvjedočio je on.
Baričanin je pojasnio da mu je Tintor kazao da će mu pomoći, ali da nema mandat nad zatvorom. Tada mu je, kako rekao, napisao potvrdu, na kojoj je pisalo da Hodžić ide u razmjenu. Svjedok je izjavio da je tom potvrdom izvukao Hodžića i odveo ga u Nahorevo.
Sud BiH je 2012. Baričanina osudio na 18 godina zatvora za zločine počinjene u sarajevskoj općini Novo Sarajevo.
Tužilaštvo BiH tereti Tintora, kao bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva Bošnjaka i Hrvata u logorima i na drugim lokacijama u Vogošći.
Zaštićena svjedokinja Optužbe C-8 je ispričala da je tokom rata radila u Centru državne bezbjednosti, na poslovima slušanja razgovora određenih lica. Njen zadatak je bio, kako je kazala, slušanje razgovora, pravljenje zabilješki i “skidanje interesantnih razgovora”.
“Osoba Jovan Tintor mi je poznata preko mog posla”, rekla je C-8 te potvrdila prepisku presretnutog razgovora u kojem je naveden pseudonim “Kole”, kako je vođen Tintor.
Ona je pojasnila da imena učesnika razgovora zna jer se predstave, u suprotnom napiše “osoba X”. Na upit kako zna da je to glas Tintora, odgovorila je da s vremenom upozna glas osobe, ali da nije išla na obuku o prepoznavanju osoba.
Suđenje se nastavlja 28. maja.

/PREUZETO SA BIRN BIH/