Naslovnica VIJESTI INFO TINTOR: KOD OPTUŽENOG DOZVOLA ZA IZLAZAK IZ VOGOŠĆE

TINTOR: KOD OPTUŽENOG DOZVOLA ZA IZLAZAK IZ VOGOŠĆE

221

Svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je optuženog Jovana Tintora često viđao u zgradi Opštine Vogošća, gdje je nakon aprila 1992. dolazio u uniformi sa pištoljem, u pratnji izvjesnog Nevena.
Suad Spahić je kazao da je na posao u Opštini Vogošća odlazio normalno do aprila 1992., kada su postavljene barikade po gradu i istaknute srpske zastave na zgradi Opštine. Nakon toga, kako je dodao, muslimansko stanovništvo više nije moglo u Opštinu na posao.
“Esko Ćerimagić i ja smo ipak odluči da pokušamo da odemo na svoje radno mjesto. Na ulazu u zgradu dočekala su nas dva uniformisana lica, koja su imala u rukama po ‘heckler’. Jedan od njih je bio Neven, lični pratilac Jovana Tintora. On nam je i rekao da ne možemo ući, dok je meni kolegica Zorica Todorović potvrdila da muslimani u Opštini više ne rade”, izjavio je Spahić.
On je dodao da je u Opštini često viđao predstavnike Srpske demokratske stranke (SDS), sa uniformom, pištoljem i u pratnji obezbjeđenja.
Tužilaštvo BiH tereti Tintora, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba opštine Vogošća, za učešće u nezakonitom zatočavanju, mučenju, premlaćivanju, tjeranju na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena na više lokacija, uključujući logore.
Svjedok Spahić je kazao da je naselje Svrake, u kojem su mu živjeli roditelji, napadnuto početkom maja 1992. i da se desetak komšija u tom trenutku krilo kod njega u Vogošći.
“Tri porodice su bile kod mene. Jasno nam je bilo da je najpametnije da odemo iz Vogošće, jer ko zna šta bi s nama bilo. Neki ljudi su već bili zatvoreni, počelo je da se priča o logorima, tako da nije bilo dileme. Jedino smo morali da dobijemo dozvolu za izlazak, i to nam je Tintor jedini mogao obezbijediti. Ja sam u Opštini dobio papir s njegovim potpisom i tako sam s porodicom izašao iz Vogošće”, objasnio je Spahić.
Tokom unakrsnog ispitivanja, potvrdio je da poznaje optuženog Tintora, te da je prije rata bio privatnik koji je u Vogošći imao prodavnicu naoružanja.
“Koliko se sjećam, imao je on neku ulogu u SDS-u u Vogošći. Mislim da je bio neki predsjednik, ali nisam siguran”, rekao je svjedok.
Drugi svjedok na ovom ročištu Muhamed Softić je kazao da je radio u fabrici “Pretis” u Vogošći i da su tokom aprila počele tenzije između Bošnjaka i Srba, kada je srpsko stanovništvo krenulo na vojnu obuku.
“U tom trenutku u Vogošću stiže i naoružanje. Sjećam se da sam jedne prilike vidio Miću Čelika, koji je stalno bio u Tintorovom društvu, kada je otvorio gepek na ‘mercedesu’ u kojem je bilo automatsko naoružanje. To vozilo je bilo Tintorovo”, izjavio je svjedok.
Nastavak suđenja zakazan je za 21. avgust, kada će Tužilaštvo BiH ispitati još tri svjedoka.

/PREUZETO SA BIRN BIH/