Naslovnica VIJESTI INFO SVAKI OBLIK NASILJA MORA BITI SANKCIONISAN – SISTEM MORA REAGOVATI I...

SVAKI OBLIK NASILJA MORA BITI SANKCIONISAN – SISTEM MORA REAGOVATI I PREVENTIVNO

44

Stravičan zločin koji se dogodio  u petak u Gradačcu sledio je Bosnu i Hercegovinu i region. Ubistvo majke devetomjesečne bebe nažalost nije usamljen, ali je najbrutalniji zabilježen slučaj.  Činjenica je da je zakazao  sistem u cjelini i da je femicid prisutan u svim segmentima društva.

“S obzirom šta nam se ovih dana dešava, ovaj posljednji brutalni zločin, da tako kažem iz Gradačca koji je sve potresao, prije toga premlaćivanje djevojke u Jablanici, pokazuju da nismo previše napravili na popravljanju sebe, nekog svog općeg ponašanja. Šta god ko mislio mi imamo zakone koji su dobri i koji su stvorili odlične pretpostavke da sistem funkcioniše, da država i svi oni koji su dužni da nam obezbijede sigurnost to rade, ne samo kada se nešto desi nego i preventivno. Međutim to se ne radi i ja sam stava da se o tome  mora progovoriti i nazvati pravim imenom. Drago mi je da se organizuju protesti širom zemlje, ali mi ne idemo dalje. Kratke smo pameti, brzo zaboravljamo, pitam se šta se još treba dogoditi pa da se nešto uradi.” –  rekla je u izjavi za TV Vogošća Besima Borić, dugodišnja borkinja za prava žena.

Prevencija nasilja treba da bude obaveza cjelokupnog društva, jer je poražavajuće da ima i onih koji su opravdavali i podržavali osobu koja je od ranije poznata organima gonjenja. Višestruko ubistvo u Gradačcu skrenulo je još jednom pažnju na važnost sinhroniziranog djelovanja svih nadležnih subjekata, kako bi se slični slučajevi pravovremeno registrovali, pratili i spriječili. Prema Istanbulskoj konvenciji, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2013. godine, država mora postupati s dužnom pažnjom prema svim prijavljenim slučajevima nasilja nad ženama, što uključuje neophodne zakonodavne i druge mjere da spriječi, istraži i kazni djela nasilja obuhvaćena ovom konvencijom.