Naslovnica VIJESTI INFO SUŠENO VOĆE IZ VLASTITE SUŠARE, KVALITET KOJI NEMA CIJENU

SUŠENO VOĆE IZ VLASTITE SUŠARE, KVALITET KOJI NEMA CIJENU

2290

Danas smo posjetili Hasana Ferhatovića domaćeg pčelara koji se pored ostalog bavi i uzgojem voća. Kako  na svom imanju posjeduje značajne količine raznovrsnog voća kao što su šljive, jabuke, kruške odlučio je sagraditi vlastitu sušaru.

Sušara je sagrađena od čvrstog materijala po uzoru na one starinske, sa ljesama  u kojima se na drvima suši voće za zimu, a kapacitet je oko 100 kg. Vrijeme potrebno za sušenje ovisi od sorte i vrste voća, a prosječno traje 24-36 sati.

Sušenje voća je jedna od osnovnih i najstarijih metoda konzerviranja voća koje se koristi kao prehrambeni proizvod. Sušeno voće ima prednost u odnosu na zamrznuto ili ukuhano jer zadržava većinu vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u njemu.