Naslovnica VIJESTI INFO SAVJETI NUTRICIONISTE ZA PRAVILNU PREHRANU POSTAČA TOKOM RAMAZANA

SAVJETI NUTRICIONISTE ZA PRAVILNU PREHRANU POSTAČA TOKOM RAMAZANA

43

Mjesec Ramazan jedan je od najvažnijih mjeseci za sve vjernike muslimane, a o pravilnoj ishrani razgovarali smo sa nutricionistom Damirom Bahićem koji je dao niz savjeta kako da što lakše i zdravije ispostite ovaj mjesec, ali i da postignete dodatnu fizičku obnovu organizma.

Nutricionista Bahić dodaje da su osnovna prehrambena pravila zapravo raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica.

Prema riječima Bahića post je veoma koristan i osim toga što ima duhovni značaj, post doprinosi i čišćenju organizma od loših prehrambenih navika, što su potvrdile brojne kliničke studije.

Svakako, tokom mjeseca Ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost i pravilan izbor i raspored namirnica u toku dana, tj. od iftara do sehura, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema. Zato primijenite poznati princip da jednu trećinu trbuha zauzme hrana, jednu trećinu piće, a jedna trećina nek ostane slobodna. Jedite manje i bit ćete zdraviji.