Naslovnica VIJESTI INFO RASTU CIJENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA: GRAĐANI TO MOGU PRIJAVITI KANTONALNOJ UPRAVI ZA...

RASTU CIJENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA: GRAĐANI TO MOGU PRIJAVITI KANTONALNOJ UPRAVI ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

143

Cijene osnovnih životnih namirnica svakodnevno se povećavaju. U vrijeme pandemije, kada mnogi ostaju bez posla, a brojni su i oni koji su suočeni sa smanjenjem plaće, svaki promjenu u cijenama građani znatno više osjećaju i u novčaniku.

Povećanje cijena osnovnih namirnica u Bosni i Hercegovini je poseban udar na standard građana. Uvođenjem kontrole cijena, Federalna vlada pokušava da pomogne građanima pa su propisane mjere kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže. Odluka se odnosi na osnovne životne namirnice – brašno, ulje, pekarske, mesne i mliječne proizvode i sl.

Za kontrolu ove odluke Vlada FBiH je zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove, čiji je zadatak da od kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i kantonalnih inspekcijskih organa zatraži podatke sa terena o mjerama neposredne kontrole cijena za proizvode iz kantonalne nadležnosti.

Prema riječima Vildane Brdarić, portparola Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP)  građani mogu prijaviti uočeni rast cijena, između ostalog i na viber broj 061/160-926. Za one koji se ogluše o odluku predviđena je i novčana sankcija u iznosu od 1.000 do 10.000 KM.