Naslovnica VIJESTI INFO PROKRES ŠUMSKIH/VATROGASNIH PUTEVA U VOGOŠĆI

PROKRES ŠUMSKIH/VATROGASNIH PUTEVA U VOGOŠĆI

138

Vatrogasci VD Vogošća u saradnji sa Civilnom Zaštitom općine Vogošća su realizovali još jedan veoma bitan projekat, a kojeg je finansirala KUCZ KS. Radi se o projektu ‘Prokresivanje šumskih/vatrogasnih puteva’ dvije općine (Vogošća i Ilijaš) na pojasu Krč – Nabžić – Misoča.

Cilj projekta: Prokres šumskih/vatrogasnih puteva koji su zarasli i neprohodni a povezuju bitna mjesta kao i olakšan preventivni obilazak terena vatrogascima, ali i drugim službama CZ, deminerskih timova, gorskih službi, lovaca itd.  Formiranje požarnih sektora u slučaju požara na otvorenom ( u slučaju požara smanjen rizik od proširenja istog). S obzirom da se radi o šumskom terenu vatrogasci su akcenat stavili na formiranje požarnih sektora koji bi u slučaju nastajanja šumskih požara olakšali vatrogascima da putnom komunikacijom i odvojenim sektorima kvalitetno djeluju i spriječe širenje požara.

Vatrogasci VD V i CZ općine Vogošća su ovim projektom otišli korak dalje kada je u pitanju prevencija zaštite od požara i nadati se da će nam ovaj projekat biti dodatno od koristi pogotovo kada uzmemo u obzir da je Općina Vogošća jedna od rijetkih općina koja je čista od mina, pa se samim tim otvara mogućnost realizovanja mnogih kulturno sportskih aktivnosti.