Naslovnica VIJESTI INFO PREKO POLA MILIONA ZA SANACIJU KLIZIŠTA U VOGOŠĆI

PREKO POLA MILIONA ZA SANACIJU KLIZIŠTA U VOGOŠĆI

62

Danas je (29.06.2022. godine) potpisan Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji projekata sanacije i monitoringa klizišta na lokalitetu Općine Vogošća između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i Općine Vogošća. Sporazum se odnosi na regulisanje međusobnih prava i obaveza između sporazumnih strana pri realizaciji projekata sanacije klizišta na lokalitetima Svrake IV i Maunaga Kulo uz korito rijeke Ljubine.

Po potpisivanju ovog Sporazuma obezbijedit će se sredstva u iznosu od ukupno 220.000,00 za klizište korito rijeke Ljubine i ukupno 350.000,00 za sanaciju klizišta na lokalitetu Svrake IV, nakon čega će biti pokrenute aktivnosti u skladu sa Zakonom o Javnim nabavkama na izboru najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na sanaciji ovih klizišta. Sredstva su obezbijeđena od strane Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Općine Vogošća. Sporazum su potpisali u ime Zavoda direktorica Belma Barlov, u ime Kantonalne uprave civilne zaštite direktor Dženan Brkanić i u ime Općine Vogošća načelnik Edin Smajić. Potpisivanju je prisustvovao i ministar Enver Hadžiahmetović u svojstvu komandanta Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Pored ovog projekta Općina Vogošća je potpisala Sporazum sa Kantonalnom upravom civilne zaštite Kantona Sarajevo u vrijednosti od oko 170.000,00 KM. Ovim sredstvima predviđeno je opremanje službe za spašavanje Općine Vogošća.

Govoreći o potpisanim sporazumima općinski načelnik Edin Smajić je istakao kako se želi zahvaliti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo kao i Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo na dosadašnjoj podršci koju su pružili na realizaciji projekata sanacije klizišta i uređenja riječnih korita, te naporima koje ulažu na smanjenju rizika koji sa sobom nose poplave i aktivna klizišta. Govoreći o klizištima napomenuo je da je na ovaj način obezbijeđena polovina potrebnih sredstava za sanaciju klizišta u naselju Svrake IV, te da je uvjeren kako će Općina vogošća u toku ove godine iznaći i ostatak potrebnih sredstava.

Preuzeto sa www.vogosca.ba