Naslovnica VIJESTI INFO PREDSJEDATELJICA BABIĆ I MINISTRI U VLADI KS RAZGOVARALI SA NAČELNIKOM OPĆINE VOGOŠĆA...

PREDSJEDATELJICA BABIĆ I MINISTRI U VLADI KS RAZGOVARALI SA NAČELNIKOM OPĆINE VOGOŠĆA SMAJIĆEM: CILJ NAM JE POMOĆI U STVARANJU LOKALNIH ZAJEDNICA KAO MJESTA UGODNOG ŽIVLJENA

195

Na inicijativu predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić organizovane su posjete općinama na području Kantona Sarajevo  kako bi se pomoglo u stvaranju lokalnih zajednica kao mjesta ugodnog življenja. Jačanje saradnje između Kantona Sarajevo i Općine Vogošća, razmjena informacija o razvojnim projektima, planovima, inicijativama, ali i o problemima sa kojima se u svom radu svakodnevno susreću teme su o kojima je danas predsjedateljica Babić, ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture, privrede, saobraćaja Čedomir Lukić, Senad Hasanspahić, Muharem Šabić, Mujo Fišo i sekretar Ministarstva za boračka pitanja Belma Adilović razgovarali s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem i njegovim saradnicima.

“Tendencija svih ovih naših sastanka je upravo harmonizacija i sinergija svih problema koji se tiču građana lokalne zajednice i svega onoga što mi kao zakonodavna vlast možemo da uradimo i pomognemo im da riješe probleme koji se tiču infrastrukture, privrede i okoliša kako bi i stanovnici svih općina imali bolje i kvalitetnije uvjete za život”, istakla je predsjedateljica Babić.

Ovom prilikom, načelnik Smajić se zahvalio predsjedateljici Babić na dolasku jer je ovo prvi put da su predstavnici zakonodavne vlasti došli u posjetu Općini Vogošća, kako bi se upoznali sa brojnim problemima koje ova općina mora riješti, a  ključni su za njen razvoj.

“Mi ćemo i ove godine zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo realizirati brojne projekte iz oblasti komunalne infrastrukture, među kojima je  utopljavanje zgrada Doma zdravlja Vogošća i Osnovne škole ‘Mirsad Prnjavorac’, kao i sufinansiranje četiri regulaciona plana o zahvatu Prve transferzale”, pojasnio je tokom sastanka načelnik Smajić.

Po njegovim riječima, oni zajedno sa Ministarstvom saobraćaja sufinansiraju izgradnju puteva u vrijednosti od milion KM, a ukoliko se ukaže mogućnost taj iznos će resorno ministarstvo povećati, jer imaju mnogo problema sa izgradnjom i sanacijom lokalnih puteva i saobraćajem uopšte.

“Insistiramo i na razvoju ekonomije, jer je to žila kucavica svake zajednice, pa i naše. Uložit će se oko četiti miliona za razvoj malih i srednjih preduzeća što će u konačnici omogućiti veću zaposlenost mladih”, naveo je načelnik Smajić te naglasio da se mora što prije iznaći najbolji način za zagrijavanje Općine Vogošća i riješiti probleme preduzeća  BAGS, ali i staviti Peračko vrelo u puni kapacitet. Ono može da proizvode 150 litara vode u sekundi za kontinuirano kvalitetno  snabdijevanje vodom ove općine, Centra i Ilijaša.

Tokom sastanka načelnik Smajić je kazao kako je u Općinu Vogošća uveo maksimalnu racionalizaciju troškova, da sa Vladom Kantona Sarajevo ima odličnu saradnju, ali da žele i argumentirano pokazati im je potrebna dodatna finansijska pomoć.

“U Vogošći imamo ogromne saobraćajne gužve i iako smo u ovoj godini za puteve izdvojili oko milion KM, to nije dovoljno da riješimo probleme koje imamo. U dugoročnom planu je izgradnja Prve transferzale koja bi riješila kolone vozila na ulasku u grad Sarajevo. Želimo ponovno aktivirati trolejbuse do Vogošće s ciljem smanjenja gužvi”, rekao je ministar Fišo.

S obzirom da je tokom sastanka ukazano na problem zapošljavanja, ministar Šabić je istakao kako je primarni cilj i ove vlade da se to što prije riješi.

“Zakon o podsticaju male privrede je značajan, jer će omogućiti malim i srednjim preduzećima da apliciraju za povoljne kredite, i mi se nadamo da će dio tih firmi sa područja Općine Vogošća biti u mogućnosti povećati svoje pogone i zaposliti mlade“, kazao je ministar Šabić.

Navedeno je i da Vogošća ima potencijala, ali i posebnih i drugačijih problema u odnosu na druge gradske općine, ali je kako je potcrtao ministar Hasanspahić vrlo važno da se Peračko vrelo stavi u pogon što će se s kreditom EBRD – a i uraditi.

Ministar Lukić je ukazao na značaj provođenja projekta energetske efikasnosti, ali i potrebnu sanaciju najugroženijih klizišta kojih ima mnogo na području Vogošće.

Na kraju sastanka načelnik Smajić uputio je molbu predsjedateljici Babić i ministrima da, ukoliko mogu, potpomognu organizaciji završnice Kupa BiH u rukometu, koji se sljedeći vikend igra u Vogošći. On očekuje da će vogošćanski tim u finalu pred njihovom domaćom publikom ovaj put osvojiti prvo mjesto, jer su nažalost u prvenstvu bili drugi.