Naslovnica VIJESTI INFO POZNATI PČELAR RAŠID ZORLAK PREDSTAVLJA EVODIJU, PČELINJE DRVO KOJE ZUJI

POZNATI PČELAR RAŠID ZORLAK PREDSTAVLJA EVODIJU, PČELINJE DRVO KOJE ZUJI

197

Iako su pčele od neprocjenjive važnosti za opstanak života evidentno je njihovo izumiranje što može imati krajnje negativne posljedice za životinjski i biljni svijet, kao i za opstanak čovjeka. Postoji više faktora koji ugrožavaju pčele, od klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja, do pesticida i nesavjesnog rada pčelara i poljoprivrednika. Kako zaštititi pčele, šta one znače za biološku ravnotežu, koje biljke im pogoduju za kvalitetan razvoj samo su neka od pitanja na koja smo potražili odgovor od poznatog pčelara, inžinjera hemije, penzionisanog generala Rašida Zorlaka.

Zorlak je zaljubljenik u prirodu, nauku i pčele koji sve svoje slobodno vrijeme provodi proučavajući svijet oko nas dijeleći svoje bogato znanje i iskustvo sa drugima. Posjetu ovom mudroom čovjeku smo iskoristili da više saznamo o evodiji, listopadnom drvetu porijeklom iz Južne Koreje, poznatom kao pčelinje drvo koje zuji.

Može narasti i do 20 metara visine, ali najčešće naraste do 8,5 u visinu i oko 8,5 u širinu. Kora ovog listopadnog drveta je glatka i siva, a listovi su tamno-zeleni i sjajni. Cvjetanje počinje tek nakon četvrte godine rasta, u julu i augustu. Cvate sitnim bijelim dvospolnim cvjetovima skupljenim u cvatove slične zovinim. Cvatovi su promjera oko 15 cm. Odlična je ljetna medonosna biljka koja pčelama daje nektar i pelud u izobilju. Evodija medi tako snažno da pčele nektar skupljaju čak i iz onih cvjetova koji padnu na tlo. Plodovi su crveno-ljubičasti tobolci i sadrže crne sjemenke. Sjemenke su jako sitne (hiljadu sjemenki teži samo šest grama). Plodovi često ostaju na drvetu kroz zimu i na taj način opskrbljuju ptice stanarice prijeko potrebnom hranom.