Naslovnica VIJESTI POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE U VOGOŠĆI

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE U VOGOŠĆI

146

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je danas optužnicu protiv Rajka Jankovića, rođenog 4.januara 1963.godine u Vogošći, državljanina BiH, za zločine nad civilima na području Vogošće počinjene 1992. godine.
Janković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. godine ubio jednu civilnu osobu u mjestu Vranjak, na području općine Vogošća.
Prema navodima optužnice, optuženi Janković je 20.avgusta 1992.godine došao ispred kuće jedne porodice bošnjačke nacionalnosti naoružan automatskom puškom, te pozivao dvojicu ukućana da izađu iz kuće, da bi nakon što je majka osoba koje je optuženi pozivao izašla ispred kuće, kazavši da nisu tu, rafalno ispalio više metaka u pravcu kuće koji su pogodili navedenu osobu, koja je od posljedica povreda na licu mjesta podlegla. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Kantonalni sud u Sarajevu je optuženom produžio mjere zabrane putovanja i kontaktiranja sa svjedocima, a obavezan je i javljati se policiji.