Naslovnica VIJESTI POSJETILI SMO JU SLUŽBU ZA ZAPOŠLJAVANJE BIRO VOGOŠĆA

POSJETILI SMO JU SLUŽBU ZA ZAPOŠLJAVANJE BIRO VOGOŠĆA

94

Prva adresa na koju se javljaju nezaposleni i poslodavci jesu općinski biroi za zapošljavanje, a to je i razlog zbog kojeg Služba ulaže napore u jačanje ljudskih kapaciteta u tim radnim jedinicama. Mi smo razgovarali sa Adisom Šarić, šeficom biroa Vogošća.

Prema riječima Adise Šarić Služba za zapošljavanje KS u toku godine objavi mnogo različitih Javnih poziva na koje poslodavci i nezaposlene osobe mogu aplicirati. Prema njenim riječima različite su struke i zanimanja koja se trenutno traže.

Najtraženija zanimanju su ugostitelji, medicinski radnici, građevinski radnici, a ono što je deficitarno jesu zidari, konobari, armirači. Kada govorimo o VSS poslodavci traže medicinske radnike, inžinjere, logopede i prosvjetne radnike.

Suočeni s činjenicom da mnogi korisnici u Službu dolaze i više puta, oni nerijetko i ne znaju kakve sve pogodnosti mogu iskoristiti kako bi brže došli do ostvarenja svog cilja, a to je zaposlenje.

Ono što preporučuju iz biroa jeste redovno javljanje radi evidencije informisanja o programima zapošljavanja i potražnji poslodavca.