Naslovnica VIJESTI INFO POLJOPRIVREDNICI OD VLADE FBIH TRAŽE POŠTOVANJE ZAKLJUČAKA SA TEMATSKE SJEDNICE PARLAMENTA OD...

POLJOPRIVREDNICI OD VLADE FBIH TRAŽE POŠTOVANJE ZAKLJUČAKA SA TEMATSKE SJEDNICE PARLAMENTA OD 14. AUGUSTA

119

Jučerašnja press konferencija Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH privukla je ogromno interesovanje javnosti. Na konferenciji je staknuto da Vlada FBiH treba iskoristiti sredstva od klirinškog duga za uplatu poticaja poljoprivrednicima.
Upozoreno je da je u proteklom periodu prepolovljena poljorivredna proizvodnja. S obzirom na uticaj suše već je došlo do lančanih poskupljenja, a odnos prema poljoprivrednicima  ostaje isti, poticaji nisu isplaćeni što će ugroziti mnoga poljoprivredna gazdinstava, jer se neće moći na vrijeme obezbijediti stočna hrana, niti pripremiti naredna poljoprivredna sezona.

Poljoprivrednici potražuju dugovanja iz 2014., 2015. i dijela 2016. godine te isplatu iz drugog kvartala 2017. godine, odnosno od Vlade F BiH, traže da ispoštuje zaključke Federalnog parlamenta donesene 14. juna 2017. godine na tematskoj sjednici i isplati im sva dugovanja od 2014. godine. U slučaju da Vlada ne isplati dug do 30. augusta, organizovati će mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH.