Naslovnica VIJESTI INFO PODRŽAVATE LI POTPUNU ZABRANU PUŠENJA U ZATVORENIM OBJEKTIMA?

PODRŽAVATE LI POTPUNU ZABRANU PUŠENJA U ZATVORENIM OBJEKTIMA?

83

Nakon što je Predstavnički dom u maju prošle godine usvojio prijedlog zakona kojim se zabranjuje konzumiranje cigareta i svih duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima, u četvrtak o tome odlučuje i Dom naroda. Radi se o do sada najstrožijem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, na mjestu rada i u javnom prijevozu. Također, zabranjuje se i konzumacija duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Na ulicama Vogošće pitali smo građane da li podržavaju uvođenje novog zakona koji između ostalog ograničava pušenje u zatvorenim javnim prostorima ? Mišljenja o zabrani pušenja su podijeljenja. Oni građani koji su pušaći većinom su protiv zabrane pušenja, dok su uglavnom nepušaći oni koji podržavaju uvođenje zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim objektima.

Prilikom usvajanja zakona u Predstavničkom domu, ali i kroz ankete, utvrđeno je da postoji značajna podrška da se ovakav zakon usvoji. Ukoliko i drugi dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasa ovaj zakon, on će stupiti na snagu. Međutim, prema prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno dotiče imat će 18 mjeseci da stvore uslove za provođenje zakona, a u tom periodu kazne se neće primjenjivati.