Naslovnica VIJESTI INFO POČELO PROBIJANJE TUNELA NA KOBILJOJ GLAVI

POČELO PROBIJANJE TUNELA NA KOBILJOJ GLAVI

363

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta obišao je radove na izgradnji tunela Kobilja Glava, prvog kojeg gradi Kanton Sarajevo.
Radovi su podijeljeni u dvije sekcije, a prva podrazumijeva izgradnju tunela, čije je probijanje počelo, nakon svih završenih aktivnosti i radova. Druga podrazumijeva izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela sa magistralnim putem M-18 u vogošćanskom naselju Hotonj.

“Veliki posao je iza nas, a mnogo posla nas još čeka. Izgradnja ovog tunela od velikog je značaja za svakog stanovnika Kantona Sarajevo, ali i Federacije. Njegovom izgradnjom i izgradnjom ceste koja će se spojiti sa magistralnom cestom M18, poboljšat će se povezanost općina, kantona, smanjit ćemo gužve, koje su trenutno izuzetno velike, povećat ćemo sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Ovo je jedan od najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata, a njegovom realizacijom će se potpuno promijeniti slika Sarajeva”, izjavio je ministar Šteta prilikom posjete gradilištu.
Pored tunela sa dvije cijevi, čije su dužine 682 i 678 metara, i trase za spoj na magistralnu cestu, bit će izgrađene kolovozne trake, pješačke i biciklističke staze.
Projekt se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a, vrijednost ugovora je nešto više od 31 miliona eura bez PDV-a, a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova.

/preuzeto sa vlada.ks.gov.ba/