Naslovnica VIJESTI INFO POČELO ASFALTIRANJE DIJELA LOKALNOG PUTA U NASELJU SVRAKE IV

POČELO ASFALTIRANJE DIJELA LOKALNOG PUTA U NASELJU SVRAKE IV

213

Danas (02.09.2020.godine) je počelo asfaltiranje dijela lokalne saobraćajnice u Ulici Svrake IV od pothodnika ispod autoputa do skretanja za Podgaj u dužini od cca 450 m.Po projektu do sada ie izvršena rekonstrukcija i asfaltiranje Ulice Svrake I i Svrake III u dužini od 480 m i izgradnja raskrsnice sa kružnim tokom u Ulici Svrake I.Vrijednost ugovorenih radova iznosi cca 500.000,00 KM, a finansiraju se sredstvima Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Značaj ovog projekta je u izgradnji moderne saobraćajnice u centralnom dijelu naselja Svrake, izgradnja pješačke staze za sigurnije kretanje pješaka prema školi i drugim društvenim objektima.Radovi podrazumjevaju rekonstrukciju saobraćajnice u ukupnoj dužini od 1.370 m, izgradnju dijela kolektora za odvodnju oborinskih voda, izgradnju pješačke staze i asfaltiranje.

Širina puta je poprečnog presjeka od dvije saobraćajne trake širine po 3,30 m, sa jednostranom pješačkom stazom širine 1,60 m. Konstrukcija saobraćajnice sastoji se od tampona 40 cm, nosivog sloja od 6 cm, te habajućeg sloja od 4 cm. Oborinske vode su riješene kvadratnim slivnicima u novoizgrađeni oborinski kolektor dužine cca 800 m.Izvođač radova je firma “Bucomerc” d.o.o. Kiseljak. Nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Općinski načelnik sa saradnicima obišao je početak radova i tom priliko se sreo i sa građanima koji su upriličili i prigodno druženje povodom početka završnih radova na ovoj dionici. Općinski načelnik im se još jednom zahvalio na iskazanom strpljenju jer su nepredviđene tehničke poteškoće usporile radove pa nisu tekli planiranom dinamikom. Najavio je i nastavak rekonstrukcije ove saobraćajnice sve do naselja Krivoglavci.