Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽANA PANEL DISKUSIJA “NACIONALNI POPULIZAM U BIH: ZLOUPOTREBA DEMOKRATIJE”

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA “NACIONALNI POPULIZAM U BIH: ZLOUPOTREBA DEMOKRATIJE”

104

Danas je u foajeu JU KSC Vogošća održana panel diskusija na temu “Nacionalni populizam u BiH: zloupotreba demokratije”. Panelisti su bili prof. dr. Elmir Sadiković sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Vedad Hasanović, sociolog i Samir Avdić, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, a moderator je bio Haris Ćutahija, direktor Vanjskopolitičke inicijative BH.
Korištenje populizma na bh političkoj sceni indikovan je kao jedan od osnovnih problema i prepreka u provođenju reformi i pomicanju naprijed na evropskom putu. Također, pomirenje, zajedničko djelovanje u korist svih građana i postizanje koncenzusa za bilo koje pitanje ostaju taoci populističke politike.
Elmir Sadiković rekao je da ne postoji razlika između lijevog i desnog populizma, oba su jako štetna i uvijek negativno eskaliraju. Vedad Hasanović izjavio je da nacionalni populizam u Bosni i Hercegovini je vrlo prisutna, pa i dominantna pojava koja u znatnoj mjeri kontaminira medijski i javni prostor i dodatno truje i komplicira stanje u građanstvu tj. međuetničke odnose. Samir Avdić zaključio je da kao društvo još uvijek nismo spremni da se oslobodimo nacionalnog populizma na nivoima višim od lokalnog i to najbolje pokazuju narativi najpopularnijih poličara u BiH.
Panel diskusiju organizovalo je Udruženje antifašista i boraca NOR-a Vogošća u sklopu manifestacije “Vogošćani dani 2023” a dio je serije panel diskusija koje Sekcija mladih Udruženja održava još od prošle godine na kojima se diskutuje o bitnim temama kao što je ova.