Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽANA 38. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

ODRŽANA 38. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

121

Na 38. sjednici Općinskog vijeća Vogošća vijećnici su dali podršku obilježavanju 31. maja -Dana bijelih traka, proglašenom u znak sjećanja na ubijene stanovnike nesrpske nacionalnosti u Prijedoru. Na prijedlog Kolegija vijeća, prema pojašnjenju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Vogošća Esada Piknjača, usvojena je inicijativa da se na ovoj sjednici, stavljanjem bijelih traka Vogošća pridruži sjećanju nasilnog preuzimanja vlasti u Prijedoru 31. maja 1992. godine, kada je nesrpskom stanovništvu u ovoj opštini naređeno da nose bijele trake i kuće obilježe bijelim čaršafima, što je bio uvod u zločine koji su se desili poslije toga. Za nevino stradale pručena je Fatiha i odata počast minutom šutnje te je iskazana podrška inicijativi da se u Prijedoru izgardi spomen obilježje ubijenoj djeci.

Pored iskazivanja podrške Prijedorčanima, Općinsko vijeće Vogošća i načelnik Edin Smajić uputili su čestitke rukometašima „Vogošće Poljine Hills“ i upravi kluba na ostvarivanju historijskog uspjeha-osvajanju Kupa BiH u rukometu za ovu sezonu.

Što se tačaka Dnevnog reda tiče, na 38. sjednici Općinsko vijeće Vogošća je jednoglasno donijelo Odluku o dodjeli priznanja Općine Vogošća za 2016. godinu, a u povodu 24. juna, Dana Općine Vogošća. Vijećnici su tako podržali prijedlog Komisije za odlikovanja i priznanja te će „Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća“ biti dodjeljen Senadu Hasanspahiću i RK „Vogošća Poljine Hills“, „Plaketa Humanista godine Općine Vogošća“ dodjelit će se Ahmedu Hidi dok „Zahvalnica Općine Vogošća“ biće dodjeljena Refiku Softiću, Odboru za izgradnju džamije na Blagovcu, Udruženju poljoprivrednika Vogošća, Iman Hasanović, Alminu Bjelici, ef. Zahiru Karamanu, Aliji Rovčaninu, Feridu Deviću i Suvadu Škoro.

Općinsko vijeće Vogošća donijelo je Zaključak da se usvaja Izvještaj o radu i finansijski izvještaj sportskih i ostalih udruženja koja se finansiraju iz Budžeta Općine Vogošća za 2015. godinu. Odluka se odnosi na 63 udruženja a nadležna komisija je uočila da su sredstva iz Budžeta namjenski utrošena za projekte koji su u interesu Općine Vogošća što je potvrđeno dokumentacijom.

Sa 19 glasova „za“ i 3 „uzdržanih“ Općinsko vijeće Vogošća je donijelo Zaključak kojim se usvaja Izvještaj o zimskom održavanju puteva u sezoni 2015./2016. godina na području Općine Vogošća. Na pitanja vijećnika o finansijskim sredstvima, pomoćnik načelnika za komunlane poslove Fetah Kadrić je pojasnio da se čeka odgovor Zavoda za izgradnju KS kao nadzora nad održavanjem puteva na četiri Urgencije za mišljenje Općine Vogošća, upućene na inicijativu građana, kada će biti tačno utvrđeno koliko će koštati to održavanje, što će biti predočeno Općinskom vijeću.

Sastavni dio 38. sjednice Općinskog vijeća Vogošća bio je i Izvještaj o realizaciji zaključaka i inicijativa a vijećnici su postavili nova pitanja i inicijative.