Naslovnica VIJESTI INFO OČEKUJE LI NAS I OVE ZIME VELIKA ZAGAĐENOST ZRAKA?

OČEKUJE LI NAS I OVE ZIME VELIKA ZAGAĐENOST ZRAKA?

149

Sezona grijanja već odavno je počela. Dok jedan dio građana koristi usluge sarajevskih Toplana i preduzeća Bags-energotehnika, većina domaćinstava i ove zime koristi tradicionalne načine zagrijavanja svojih domova. Ugalj i drva za mnoge su ipak najeftiniji, ali po okoliš i najopasniji i najštetniji energenti. Zato je Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo poduzelo niz mjera kako bi se smanjile emisije zagađenja posebno u vrijeme dugotrajnih magli. Jedna od tih mjera je i provjera kvaliteta uglja koji se prodaje na našim ogrjevima i skladištima.

Nedavno je Vlada KS donijela odluku koja propisuje da u Kantonu Sarajevo nije dozvoljena prodaja i upotreba uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad jedan posto i toplotnu moć nižu od 12000 kJ/kg. Također je zabranjeno skladištenje i upotreba čvrstih goriva koja se koriste za produkciju toplotne energije ukoliko nisu zaštićena od atmosferskih utjecaja, kako za privatne i poslovne subjekte, tako i za distributere.

Prema planu interventnih mjera, ukoliko dođe do određenih zagađenja, Zavod za javno zdravstvo odmah mora obavijestiti stručni obavještajni štab.

Zagađenje zraka najviše zavisi od temperatura, a što su one više to je zagađenje manje. Pratit će se stanje i pravovremeno obavještavati građani.

Prema dugoročnoj prognozi snijeg se očekuje drugom polovinom novembra, te se treba nadati da će nam dobro doći da malo udahnemo čistiji zrak.