Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA STRADANJA BOŠNJAKA U TIHOVIĆIMA

OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA STRADANJA BOŠNJAKA U TIHOVIĆIMA

108

Preživjeli stanovnici naselja Tihovići, brojni gosti i rodbina ubijenih danas su u Tihovićima obilježili 32. godišnjicu stradanja stanovnika ovog mjesta. U svom emotivnom obraćanju predsjednica Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća Ema Čekić naglasila je da mladi moraju biti hrabri i ne zaboraviti žrtvu naroda koji je svoj život dao braneći našu domovinu. Mladi naraštaji trebaju čuvati uspomenu na sve šehide kazao je načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović.

Na obilježavanju je prisustvovao i dr. Alija Kožljak, šef kabineta Predsjedavajućeg predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića. U ime porodica stradalih mještana Graba i Tihovića obratila se Amila Šehić koja je pročitala literarni rad. Za još četiri mještana ovog naselja se traga. Njihove porodice još nisu pronašli njihove posmrtne ostatke. Znaju da su ubijeni, ali posmrtni ostaci još nisu identificirani.

Za zločin nad civilima Tihovića, 27 muškaraca i 3 žene, još niko nije odgovarao. Sa današnjeg obilježavanja predstavnici Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća su poslali poruku da će nastaviti tragati za svojim najmilijima i da neće odustati dok ih ne pronađu i uputili su apel Tužilaštvu BiH da pokrene postupke protiv zločinaca koji su naredili i onih koji su izvršili ovaj strašni zločin, da budu privedeni pravdi i budu kažnjeni.

Na mezarju Tihovići proučeni su Jasin i dova, a nakon toga je obilježavanje nastavljeno kod spomen – obilježja sagrađenog na mjestu stradanja stanovnika ovog naselja. Delegacije su položile cvijeće i na spomen – obilježju Tihovići koje svjedoči o 30 mučki ubijenih mještana. Nakon polaganja cvijeća u mjesnoj džamiji u Tihovićima proučen je tevhid.