Naslovnica VIJESTI INFO DOM ZDRAVLJA VOGOŠĆA NA USLUZI GRAĐANIMA KAO I RANIJE

DOM ZDRAVLJA VOGOŠĆA NA USLUZI GRAĐANIMA KAO I RANIJE

2717

U svim Domovima zdravlja  KS, kao i covid ambulantama zdravstveni radnici imaju pune ruke posla jer je povećan broj oboljelih od virusa covid 19. I dalje su u funkciji covid call centri za građane koji sumnjaju na zarazu koronavirusom, a vakcinacija je i dalje  najbolja zaštita od virusa. U Kantonu Sarajevo je vakcinisano 57,2 % punoljetnog stanovništva, a u odnosu na zemlje regiona u BIH najviše preminulih i najmanje vakcinisanih osoba.  Razgovarali smo sa Nihadom Kulovac glavnom medicinskom sestrom u DZ Vogošća  o načinu rada sa pacijentima u slučaju pojave simptoma na korona virus.  Put pacijenta u COVID centru/ambulantama počinje tako što je potrebno prvo kontaktirati porodičnog ljekara, pedijatra ili ljekara školske medicine koji upućuju i najavljuju pacijenta za dolazak u COVID ambulantu.

Pacijent se potom javlja na trijažno mjesto centralnog objekta OJ ili na posebno trijažno mjesto COVID ambulante gdje se provjerava razlog dolaska kako bi bio obavljen pregled i propisana terapija.

Iz Doma zdravlja Vogošća poručuju da i dalje trebamo biti oprezni, i jako je bitna higijena koja i u svakodnevnom životu čini pola zdravlja. Od početka pandemije korona virusa služba porodične medicine vogošćanskog Doma zdravlja radi u prilagođenim uslovima. Otvaranjem Covid ambulante i Drive in punkta za testiranje u Semizovcu centralni objekat je rasterećen, a usluge pacijentima pružaju se redovno, najviše telefonskim putem ukoliko su potrebne terapije koje su hroničnim bolesnicima sada produžene za 6 mjeseci. Tu su  i druge vrste usluga za pacijente koji nisu zaraženi korona virusom. Glavna sestra Nihada Kulovac kazala je da građani mogu nazvati na direktni broj za sve službe  033/278-700. Brojevi telefona u ambulantama ostali su isti. U DZ Vogošća na raspolaganju je i covid call centar a građani mogu pozvati na br. 033/278-719  i 033/278-720.