Naslovnica VIJESTI INFO NORVEŠKA NARODNA POMOĆ OBILJEŽAVA 25 GODINA PROTUMINSKOG DJELOVANJA U BIH

NORVEŠKA NARODNA POMOĆ OBILJEŽAVA 25 GODINA PROTUMINSKOG DJELOVANJA U BIH

371

Norveška narodna pomoć na području BiH djeluje još od 1993. godine. U protekle dvije i po decenije realizovani su brojni deminerski projekti i protuminska djelovanja. Na obilježavanju 25. godišnjice protuminskog djelovanja Norveške narodne pomoći u BiH prisustvovali su predstavnici ambasada u BIH  te predstavnici brojnih domaćih i stranih organizacija. Prisutnima su se obratili ambasador Kraljevine Norveške u BiH, gosp. Olav Reinertsen,  gosp. Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) i gđa Kristina Đurić, direktorica Programa Norveške narodne pomoći u BiH.

Ovom prilikom zvanice i gosti prisustvovali su Prezentaciji metoda rada a konceptu deminiranja pokazala uspješnom kao i svi rezultati koje je Norveška narodna pomoć uspješno realizovala u proteklih 25 godina.

Norveška narodna pomoć u BiH provodi aktivnosti netehničkog istraživanja, tehničkog izviđanja i čišćenje mina, trajnog obilježavanja minsko sumnjivih područja, uništavanja eksplozivnih sredstava, upozoravanja na opasnost od mina, procjene rizika i utjecaja na ugrožene zajednice.

S Centrom za uklanjanje mina u BiH, Oružanim snagama BiH i Federalnom upravom civilne zaštite Norveška narodna pomoć u BiH planira dovršiti proces izviđanja i oslobađanja preostalog područja zagađenog kasetnom municijom, što će omogućiti ispunjavanje međunarodnih obveza BiH u skladu s Konvencijom o zabrani kasetne municije.