Naslovnica VIJESTI INFO NEVRIJEME PRAĆENO OBILNIM KIŠAMA U VOGOŠĆI NIJE UZROKOVALO VEĆE...

NEVRIJEME PRAĆENO OBILNIM KIŠAMA U VOGOŠĆI NIJE UZROKOVALO VEĆE PROBLEME

43

Prema posljednjim mjerenjima, nivo rijeke Bosne i njenih pritoka na području općine Vogošća jeste u blagom porastu, ali nije dosegao kritične tačke  i nema opasnosti od izlijevanja niti opasnosti po imovinu i ljude. Povjerenici Civilne zaštite svakodnevno su na terenu i preventivno djeluju na sprječavanju šteta.

Nermin Hajro, pomoćnik načelnika za CZ Općine Vogošća, danas je kazao da će dalje aktivnosti i mjere ovisiti od prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Problema ne bi trebalo biti ni u narednim danima.  Za stanovnike koji žive uz vodne tokove preporuka je da poduzmu lične mjere zaštite u smislu da uklone sve ispod mostova ili kanala kako bi voda mogla proticati bez problema i kako ne bi dolazilo  do začepljenja korita i izlijevanja vode, a otvoreni su i brojevi telefona na koje mogu pozivati u slučaju potrebe i to  24 sata broj Kantonalnog operativnog centra 121 te 033/586-415 broj općinskog štaba CZ koji je građanima dostupan  tokom dana.

Općina Vogošća je proteklih godina kontinurano i sistematski radila na izgradnju obaloutvdnih zidova i druge  infrastrukture kako bi se spriječile poplave i aktiviranje novih klizišta.