Naslovnica VIJESTI INFO NA VOGOŠĆANSKIM ULICAMA PRIMJETI SE RADOST DOLASKA KURBAN BAJRAMA

NA VOGOŠĆANSKIM ULICAMA PRIMJETI SE RADOST DOLASKA KURBAN BAJRAMA

87

Kurban-bajram je poseban po tome što muslimani koji to mogu priuštiti finansijski žrtvuju životinju, čije meso dijele sa komšijama, prijateljima i siromašnim. U danima koji su prethodili Kurban-bajramu, muslimani su obavljali razne pripreme. To je uključivalo čišćenje kuće, kupovina nove odjeće i pripremu posebnih jela. Vogošćane smo pitali kako dočekuju predstojeći Kurban-bajram ?

Kao i  većina u krugu porodice provode ove mubarek dane, pripremaju se uobičajeno tradicionalna jela, sarma, pite, kolači, a najmlađi kažu da se ipak najviše raduju bajrambanki.

Za muslimane širom svijeta Kurban-bajram je najveći i najznačajniji muslimanski blagdan. Osim obreda klanja kurbana simboličnog žrtvovanja u ime Boga, ovaj Bajram je značajan i zbog hadždža što je jedan od pet stubova islama.

Dani Bajrama su vrijeme radosti, veselja i druženja prijatelja i porodice. Svim našim sugrađanima i građanima cijele Bosne i Hercegovine želimo da ovaj praznik, kao i sve druge, provedu u miru i jedinstvu , zajedničkoj slozi i sreći, ispunjenom ljubavlju i tolerancijom.