Naslovnica VIJESTI INFO NA IFTARSKIM SOFRAMA NEIZOSTAVNI SOMUNI

NA IFTARSKIM SOFRAMA NEIZOSTAVNI SOMUNI

392

Neizostavan dio ramazanskih sofri su somuni, mirisni, rumeni, posuti ćurekotom. Pekari kažu da je riječ o najjednostavnijem pecivu koje izdvaja poseban sastojak, mrvica ljubavi prema tradiciji i poslu koji obavljaju.

Zavirili smo u jednu od vogošćanskih pekara da saznamo kako se prave ovi posebni hljepčići. Isen Kabašaj se ovim poslom bavi već 12 godina, iako je porodična tradicija mnogo duža od 5 decenija. Azema Kožljak iz Vogošće pekarski posao radi već 7 godina. Simpatična i susretljiva kaže da je najvažnije posao raditi sa ljubavlju.

O kvalitetu somuna, osim tijesta, odlučuje i temperatura na kojoj se peče. Glavni sastojci su brašno, so, minimum kvasca i voda. Somun po sebi ima šare u vidu mrežice koja podsjeća na mušebak. Obavezno je da ramazanski somuni budu posuti ćurekotom.

Somuni u Bosni imaju više naziva. Bilo da ih zovemo hljepčići, pitice ili lepine obavezni su na sofri svakog postača.