Naslovnica VIJESTI INFO NA DANAŠNJI DAN, 15. MAJA PROŠLE GODINE KLIZIŠTE U NASELJU PODGAJ U...

NA DANAŠNJI DAN, 15. MAJA PROŠLE GODINE KLIZIŠTE U NASELJU PODGAJ U POTPUNOSTI UNIŠTILO OSAM KUĆA

155

Na današnji dan,  15. maja prošle godine, nakon što smo se suočili sa poplavama, našu općinu zadesila je još jedna katastrofa. U naselju Podgaj aktivirano je klizište koje je u potpunosti uništilo osam kuća. Klizišta su aktivirana i u drugim vogošćanskim naseljima. Podsjećanja na ove događaje teška su posebno za stanovnike koji su izgubili vlastite domove. Jedan od njih je i Izet Korjenić, koji sa porodicom trenutno živi u stanu u naselju Rosulje.

Odmah po saznanju da je u naselju Podgaj aktivirano klizište, tog 15. maja na teren su izašli pripadnici Općinskog štaba Civilne zaštite i druge službe koje su pomagale evakuaciju stanovništva sa ugroženih područja. Veliku ulogu imale su i sve općinske službe predvođene načelnikom Edinom Smajićem koje su na terenu bile svih 24 sata. Odmah po saznanju o katastrofi koja je zadesila našu općinu pomoć je pristizala i od drugih nivoa vlasti i organizacija koje su bile uključene u prevazilaženje novonastale situacije.

Godinu dana nakon katastrofe porodice čije su kuće uništene u klizištima i dalje su  smještene su u stanovima u naselju Rosulje. Za neke porodice počela je izgradnja kuća u naselju Hotonj.