Naslovnica VIJESTI INFO MUP KS: SLOVO „P“ MORA BITI ISTAKNUTO NA VOZILU KOJIM UPRAVLJAJU VOZAČI...

MUP KS: SLOVO „P“ MORA BITI ISTAKNUTO NA VOZILU KOJIM UPRAVLJAJU VOZAČI POČETNICI

33600

Prema Pravilniku koji je donesen na osnovu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, motorno vozilo kojim upravlja osoba koja je prvi put stekla vozačku dozvolu, mora biti propisno obilježeno slovom „P“ latiničnog pisma, crvene boje na bijeloj podlozi u obliku pravougaonika, ispod kojeg se upisuje broj vozačke dozvole početnika.

Tablica treba da bude, što se tiče motornih vozila, postavljena na zadnjoj strani vozila i to tako da sredina tablice nije udaljena više od 40 cm od lijeve bočne ivice vozila.

Prema riječima Suvade Kuldija, načelnice Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a KS, za neposjedovanje slova „P“ za početnike u prve dvije godine posjedovanja vozačke dozvole, policajci imaju pravo izdati novčane kazne. Visina novčane kazne za navedeni prekršaj iznosi 40 KM. Ukoliko se to dogodi 4 puta, jer se pri svakom prekršaju registruje jedan kazneni bod, oduzima se vozačka dozvola.

Dozvoljeno je da vozači sami naprave ili odštampaju slovo „P“ ali obavezno se ispod slova mora upisati broj vozačke dozvole.