Naslovnica VIJESTI INFO MOZAIK BOSNE I HERCEGOVINE

MOZAIK BOSNE I HERCEGOVINE

164

Trodnevni događaj „Dani Bosne i Hercegovine“ u QSI Međunarodnoj školi Sarajevo donio je mnogo uzbudljivih aktivnosti za učenike, učitelje i roditelje. Tokom aktivnosti „Priče i teatar“, učenici osnovne škole gledali su prvi bosanski film o bajci u stop motion tehnici temeljen na lokalnoj bajci „Zlatna jabuka“ predstavljen uz pomoć udruženja „Bajka“. Učenici srednje škole prisustvovali su filmskoj projekciji „Scream for me Sarajevo“ u kinu Meeting Point.
„Dan sporta i igara“ bio je prilika za učenike da igraju lokalne igre na otvorenom i upoznaju poznate bosanske sportiste. Učenici su uživali u druženju s Razijom Mujanović, najboljom košarkašicom bivše Jugoslavije i tri puta proglašenom za najbolju košarkašicu Evrope, koja je osvojila srebrnu olimpijsku medalju u Seulu 1988.godine kao i mnoge druge nagrade.
Učenicima je bilo veoma interesantno predavanje Larise Cerić, jedne od najboljih džudo sportašica na svijetu. Ona je predstavila vrhunce svoje karijere i ispričala zanimljive činjenice o džudou. Larisa Cerić je osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu za mlade 2009. godine, srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2014. godine i bronzu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu 2018. godine.
Naši petogodišnji učenici su ovim vrhunskim sportistima željeli pokazati svoje košarkaške vještine na pozornici i dobili su veliki aplauz!

Učenici su također sudjelovali u radionicama za kukičanje, pletenje i vez, kuhali pekmez od jabuka i učili o autohtonim bosanskim životinjama. Jahanje domaćih bosanskih brdskih konja, druženje sa psom tornjakom i upoznavanje sa zanimljivim činjenicama o ugroženim i rijetkim gušterima iz regije bili su jedna od glavnih atrakcija ovog uzbudljivog dana.
Organizovan je i bazar gdje su lokalni proizvođači i zanatlije predstavili jedinstvene zanate, čaj i med, odjeću, organsku hranu i kozmetiku, a svako je našao nešto lijepo za kupiti.
Treći dan ove manifestacije obilježen je priredbom kada su učenici izveli pjesmice na bosanskom jeziku i sevdalinke, oduševili nas folklornim plesom i kazališnom predstavom i prezentovali historiju Bosne i Hercegovine. Specijalni gosti naše priredbe bili su učenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo. Oni su pokazali svoj ogroman talenat u muzici izvedbama na gitari i pjevanju.
Glavni cilj ovog nezaboravnog događaja koji je bio mozaik BH kulture i tradicije, bio je približiti kulturu zemlje domaćina, Bosnu i Hercegovinu, učenicima i njihovim obiteljima koji dolaze iz 27 zemalja svijeta. QSI Međunarodna škola Sarajevo već dugi niz godina obilježava „Dane Bosne i Hercegovine“.