Naslovnica VIJESTI INFO MJESEC RAMAZANA U DŽEMATU ORAHOV BRIJEG POSEBAN DOŽIVLJAJ SVAKOG DŽEMATLIJE

MJESEC RAMAZANA U DŽEMATU ORAHOV BRIJEG POSEBAN DOŽIVLJAJ SVAKOG DŽEMATLIJE

56

Ramazan mjesec je posebno vrijeme i u džematu Orahov Brijeg obilježen je postom, molitvama  i drugim duhovnim aktivnostima. Organizuju  se različiti  vjerski programi  kojima prisustvuje veliki broj vjernika, kako starijih tako i mlađih.

„Mi u džematu tokom ramazana osim onih ustaljenih sadržaja kao što su dnevni namazi džume, vjerska pouka, praktikujemo  i druge sadržaje, različita predavanja kojima nas počaste uvaženi profesori Fakulteta islamskih nauka,  organizujemo zajedničke iftare, mukabele koje uglavnom uče naše softe ili svršenici medresa, a u ovom naselju ih je više od dvadeset, ne mogu, a da ne kažem kako imamo veliki broj slušača kada se uče mukabele, što me posebno raduje, kada danas u vremenu u kojem živimo naše džematlije odvoje dio dana i druže se sa Kur'anom. Ovaj džemat ima četiri hafiza na šta smo posebno ponosni.  Mi tokom ramazana nastojimo privući našu djecu, omiliti im dolaske u džamiju,  zato za njih posljednjeg ramazanskog dana, nakon jacije upriličimo podjelu paketića, vatromet i slično. Lijepu akciju smo imali uoči ramazana, naša mektebska djeca su sa svojim roditeljima organizovala  akciju čišćenja džamije i harema, što je svako jedna lijepa aktivnost”. – kazao je između ostalog u izjavi za TV Vogošća imam džemata Orahov Brijeg Tarik ef. Šahinović.

Džamija „Ebu Bekr Es-Sidik“  sagrađena je u poslijeratnom periodu, osim što je mjesto molitve, simbolizira i zajedništvo džematlija koji dobrovoljnim radom pokazuju duboku povezanost, neposredno pred ramazan upriličena je zajednička akcija uređenja džamije i harema.

Džemat u naselju Orahov Brijeg, formiran je prije petnaestak godina, kada je donesena odluka o izgradnji džamije.  Džamija je sagrađena zahvaljujući donatorskim sredstvima , njeno proklanjavanje upriličeno je u septembru 2014. godine.