Naslovnica VIJESTI INFO MIHRET HALILOVIĆ: PČELARSTVO JE LJUBAV, HOBI I NAČIN ŽIVOTA

MIHRET HALILOVIĆ: PČELARSTVO JE LJUBAV, HOBI I NAČIN ŽIVOTA

33

Za svakog pčelara je od ključnog značaja saznanje o tome sa kakvim pčelinjim zajednicama ulazi u novu sezonu, kako bi u slučaju slabih, malobrojnih, te bolešću oslabljenih i iscrpljenih pčelinjih društava mogao na vrijeme intervenisati. Sve te kontrole moguće je izvršiti isključivo za sunčanih dana, zbog čega smo i mi jedno majsko sunčano poslijepodne iskoristili za posjetu pčelinjaku uglednog vogošćanskog pčelara Mihreta Halilovića, koga smo zatekli u kontroli košnica.

“Kada sam ja počinjao, prije dvadesetak godina,  tačno se znalo šta se u koje vrijeme radi, danas je to malo drugačije. Vremenske prilike su se promijenile zato treba biti posebno oprezan. Pčelarstvo je ljubav i to se definitivno živi. Zbog izraženih klimatskih promjena pregledi pčelinjih zajednica u košnicama potrebni su možda i češće. Savjesni  pčelari nastoji svoje znanje unaprijediti, što je jedini način da se pčelari uspješno.” – rekao je tokom naše posjete Halilović.

 

Zavisno od toga koliko meda jedna košnica daje, može se  izračunati njena produktivnost. Profitabilnom se smatra košnica iz koje se izvrca više od 10 kg meda prilikom jedne paše, a paša tokom godine može biti nekoliko i to opet zavisi  o tome na kojem području se nalazi pčelinjak.