Naslovnica VIJESTI INFO KVALITETNA STOLARIJA GARANT ENERGETSKE EFIKASNOSTI

KVALITETNA STOLARIJA GARANT ENERGETSKE EFIKASNOSTI

138

Poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima dovodi do manje potrošnje energije, smanjenje mjesečnih računa za grijanje, hlađenje i električnu energiju, kao i sveukupnog kvaliteta života. S obzirom da se najveći energetski gubici ostvaruju kroz prozore ili vrata, čak do 40%, ulaganje u kvalitetnu stolariju se isplati. O ovoj temi smo razgovarali sa Harisom Djanom, vlasnikom firme „HDI“ koja je osnovana 2007.godine i koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom unutrašnje i vanjske pvc i alu stolarije, pvc roletni, garažnih i automatskih vrata, te solarnih kolektora.

Djana ističe da dodatno ulaganje u toplinsku izolaciju i zamjenu prozora dovodi do povoljnijih ekonomskih rezultata u usporedbi sa dugoročnim uštedama, koje se postižu. Radove na zamjeni stolarije završili su na nekoliko objekata u Vogošći, vrtićima „Ljiljani“ i „Trešnjica“, OŠ „Mirsad Prnjavorac“, kao i na brojnim stambenim objektima.

Osim samog materijala koji se koristi za izradu stolarije važni su kvalitetna ugradnja i održavanje. Prilikom procesa pravljenja prozora i vrata posvećuje se posebna pažnja, a njihove performanse se svakog dana sve više unaprjeđuju. Inače, firma „HDI“ je dobila Zahvalnicu Općine Vogošća jer je lokalna zajednica prepoznala profesionalno i kvalitetno poslovanje ove firme.