Naslovnica VIJESTI INFO KAKO NA INSTALACIJU “PLUĆA GRADA” UTIČE ZAGAĐEN ZRAK

KAKO NA INSTALACIJU “PLUĆA GRADA” UTIČE ZAGAĐEN ZRAK

356

Prije  nekoliko dana u Vogošći je postavljena instalacija „Pluća grada“, koja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na štetne posljedice zagađenja zraka na ljudsko zdravlje i ekonomiju.  Postavljena instalacija „Pluća grada“ je još jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji finansira Švedska, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Općina Vogošća je jedna od općina koje su izabrane da budu dio ove kampanje Zeleni ekonomski razvoj kazala je Arnela Borčak, rukovodilac projekta Zeleni ekonomski razvoj. To je projekat koji se konktetno bavi povećanjem energijske efikasnosti u javnim objektima kao i generalno povećanjem svijesti naših građana, bitnosti i važnosti energijske efikasnosti.

„Svjesni smo kvaliteta zraka u cijelom Kantonu Sarajevo i ovim projektom dodatno se želi skrenuti pažnja javnosti na štetnost i posljedice zagađenjem zraka na ljudsko zdravlje i generalno na ekonomiju. Napravljena su od materijala u bijeloj boji, a narednih 45 dana će biti izložena svim vremenskim uslovima, uključujući oku nevidljive otrovne čestice iz zraka, što će bes sumnje ostaviti velikog traga na njima. Na ovaj način građani će iz dana u dan moći pratiti koliko je prljav zrak koji udušu  i na tak način razumijeti kakve efekte on ima na pluća“ izjavila je Arnesa Borčak, rukovodilac projekta Zeleni ekonomski razvoj.

Postavljena instalacija „Pluća grada“ je još jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji finansira Švedska, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija. Zagađenje zraka je vodeći ekološki faktor rizika za zdravlje. Prema trenutnim rezultatima mjerenja zagađenosti zraka u KS i podacima do kojih je došla Svjetska zdravstvena organizacija životni vijek stanovništva ovog područja može biti kraći za najmanje godinu dana isključivo zbog ogromne količine polutanata koje svakodnevno udišu.