Naslovnica VIJESTI INFO KAKO HOTELIJERI I UGOSTITELJI DOČEKUJU NOVI ZAKON O PUŠENJU?

KAKO HOTELIJERI I UGOSTITELJI DOČEKUJU NOVI ZAKON O PUŠENJU?

117

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine stupit će na snagu od 28. maja 2023. godine. Zakon je u oba doma Parlamenta FBiH usvojen 27. aprila prošle godine, a u Službenim novinama je objavljen 20. maja 2022. godine. Zakon propisuje da će pušenje biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu kao i privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

O novom Zakonu, njegovoj primjeni I o tome kako će uticati na promet ugostitelja razgovarali smo sa Sunom Huseinovićem, vlasnikom hotela “Sunce” u Vogošći. Prema njegovom mišnjenju novi Zakon neće značajnije uticati na rad I promet ugostitelja I hotelijera, a u njegovom hotelu već se vrše pripreme za izgradnju adekvatnog prostora za pušače. Dodaje da su gosti koji dolaze iz stranih zamalja već navikli na ovakav Zakon te da im to ne predstavlja problem.

Za kršenje Zakona previđene su kazne i do 15.000 KM. Prema zakonskim odredbama, pravno lice, vlasnik objekta, koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice, odnosno korisnik, koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.