Naslovnica VIJESTI INFO IZVOR SUMPORNE VODE U JOŠANIČKOM POTOKU LIJEČI KOŽNA OBOLJENJA

IZVOR SUMPORNE VODE U JOŠANIČKOM POTOKU LIJEČI KOŽNA OBOLJENJA

1893

Ondje gdje ima vode obično ima i ljekovitog bilja, pa je tako šetnica u Jošaničkom potoku primamljiva i poznavaocima takvog bilja, a može se naći zova, koprive, preslica i mnogo drugih biljaka koje imaju neprocjenjive zdravstvene efekte na zdravlje čovjeka. Ono što je posebno interesantno u Jošaničkom potoku odnosi se na mnoštvo izvora vode za neke se tvrdi da su ljekoviti. Među njima je i sumporni izvor za koji postoji uvjerenje da liječi određena kožna oboljenja, ali i druge zdravstvene smetnje.  „Ja sam ovde kad god imam vremena, kada nemam drugih obaveza, prošetam i uživam, za mene je ovo uživanje u životu, sve drugo je obična fula. Sumporna voda je od prije rata, ja je koristim, dođem, umijem se,  imao sam jednu bradavicu iznad oka evo sada je nemam izliječio sam je sumpornom vodom.“ – rekao nam je Fadil Hajdarević, Vogošćanin koga smo sreli na ovom izvoru.

Boravak pored vode čini nas sretnijim. Izvor sumporne vode u Jošaničkom potoku ne presušuje i teče godinama. Da je dobar za kožna i druga oboljenja, čula je i Ajiša Mujčić dok je živjela u ovom naselju. Već desetak godina ne stanuje u Jošaničkom potoku, ali često dođe po vodu. „Ja sipam ovu što je zovu sumporna, ja je pijem. Od mještana sam ovde čula da je dobra, sad više ne živim u ovom naselju ali dođem naspem flašu, dvije da imam. Ne treba previše po malo, pijem i umivam se, meni je dobra, drugo ne znam.“ – rekla je Ajiša, koju smo takođe zatekli u ovoj šetnici.

Gdje tačno izvire i od kada teče to niko ne zna, najstariji stanovnici u ovom naselju,  kažu da je oduvijek bio tu i da se koristio za ljudsku upotrebu kako za piće tako i za liječenje nekih bolesti.