Naslovnica VIJESTI INFO IZVIĐAČKI KAMP ZELENIH BERETKI VOGOŠĆE NA BORAČKOM JEZERU

IZVIĐAČKI KAMP ZELENIH BERETKI VOGOŠĆE NA BORAČKOM JEZERU

547

Sedmodnevno kampovanje Sekcije izviđača Zelenih beretki Vogošća na Boračkom jezeru protiče u raznim edukativnim i zabavnim aktivnostima. Najviše pažnje posvećeno je sjećanju i čuvanju od zaborava činjenica o odbrani Bosne i Hercegovine i njenim hrabrim braniocima, organizacijom historijskih časova. Dragi gosti, prvi komandant Zelenih beretki Konjic Miralem Duračić i predstavnici Kantonalnog udruženja Zelenih beretki HNK, evocirali su svoje uspomene o odbrani Konjica i Mostara mladim izviđačima Zelenih beretki Vogošće.
Pored ovih aktivnosti, članovi sekcije uče razne izviđačke vještine, prolaze obuku plivanja ali imaju i dovoljno vremena za odmor i uživanje. Paljenje logorske vatre, vezivanje čvorova, signalizacija i izrada izviđačkih patenata… samo su neke od vještina koje su mladi izviđači učili ovih dana i u kojima su se takmičili a najuspješnija je bila ekipa „Bijesne gliste“ koju su činili Nedžad Alić (vođa ekipe), Adnan Dacić, Andrea Krajnić, Sulejman Mujkić i Mehmed Ibrahimbegović.
Tokom vikenda izviđači će ići u potragu za „skrivenim blagom“ te raditi pismenu provjeru izviđačkog znanja kao i poznavanja događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.