Naslovnica VIJESTI INFO HASIB GLJIVA: RAD NA ZEMLJI JESTE FIZIČKI ZAHTJEVAN, ALI ODMARA DUŠU

HASIB GLJIVA: RAD NA ZEMLJI JESTE FIZIČKI ZAHTJEVAN, ALI ODMARA DUŠU

60

Na imanju porodice Gljiva u naselju Ljubina sve je u cvatu, bjelina i miris izbeharalih voćaka plijene svojom ljepotom, livada prošarana poljskim cvijećem, a u vrtu već niču prve poljoprivredne kulture, plastenik je spreman za sadnju. U dvorištu ispod izbeharalih krošanja voćaka uredno je postavljen pčelinjak, a pored njega  gradi se api komora, prva u Vogošći i široj okolini. Tako da će ova mala porodična oaza, uskoro postati mjesto koje će ponuditi ljekoviti pčelinji vazduh za liječenje osoba sa respiratornim tegobama, pojasnio nam je ljubazni domaćin.

Hasib je već neko vrijeme u penziji i većinu poljoprivrednih radova obavlja sam. Osnovna znanja iz ove oblasti je stekao  tokom godina radnog vijeka, radeći sa istaknutim stručnjacima iz poljoprivredne oblasti.

“Ja o ovome nisam znao ništa, u roditeljskoj kući, mati je bila zadužena za to, mi djeca bili smo tu kad treba pripomoći sa redanjem krompira i slično. Nisam nikad mislio da ću se baviti poljoprivredom, ali eto bavim se, za sebe, ono što pretekne preradi se ništa ne propada.   Puno sam naučio radeći i sarađujući sa agronomima i danas kad mi nešto treba ja nazovem pitam. Sve se može naučiti, tu je i internet, ostalo je “fizika” i borba sa vremenom da se na vrijeme posije, okopa, orežu zaperci, vriježe itd..” –  kazao je kroz smijeh, između ostalog u razgovoru za TV Vogošća, Hasib Gljiva.

Poljoprivreda i proizvodnja hrane od izuzetnog su značaja iz više aspekata, osim što vlastitoj porodici osiguravamao prozvode provjerene kvaliteta, otvaraju  se mogućnosti dodatnih izvora zarade, a prostor u kojem živimo kultivišemo i koristimo.  Opširnije o ovoj temi govorit ćemo i u narednom izdanju emisije Plodovi prirode.